Business Park Skejby udvikler, brander og udbreder kendskabet til Skejby som erhvervsområde

BPS nyheder
05-05-2017

Ovartaci Fields indvies ved stort arrangement i Skejby

Pressemeddelelse

Onsdag den 10. maj skydes kunstprojektet Ovartaci Fields i gang med operaforestilling og indvielsestaler ved et nyopført pop-up museum i Skejby. Udstillingskonceptet gentænker kunstformidling, erhvervsliv og oplysning om psykisk sygdom i anledning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Fra næste uge kan alle og enhver drage på kunstopdagelse i Ovartaci Fields. Med udgangspunkt i Museum Ovartacis unikke kunstsamling og helt nye værker skabt til lejligheden, danner Skejby året ud ramme for en udfordring af måden, vi tænker offentlig udsmykning, kunstformidling og erhvervsområde.

Kunstprojektet indvies ved et stort arrangement i Skejby onsdag den 10. maj kl. 15.00 med fremførelse af operaen ’OVARTACI – Crazy, Queer and Loveable’ og taler fra bl.a. kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad.

"Det er spændende, når kunst, kultur og historie præsenteres i nye rammer. Jeg glæder mig til at opleve Ovartacis spændende fortælling i nye former og på et helt nyt sted. Museet står over for en omfattende gentænkning, og Ovartaci Fields vil helt sikkert give nogle erfaringer, der kan bruges i det vigtige arbejde," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

En gentænkning af museet

Første stop på indvielsesdagen er Palle Juul-Jensens Boulevard, hvor Ovartaci Fields i samarbejde med arkitektur- og designbureauet USE har opført et eksperimenterende pop-up-museum. Derudover lægger ni lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner rum til særudstillinger spredt over hele Business Park Skejby.

"I Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 ønsker vi at skabe langsigtede, bæredygtige løsninger til gavn for vores samfund og for vores erhvervsliv. Den kreativitet, vi har brug for, når vi skal skabe disse løsninger, opstår når vi dyrker forskelligheden og mangfoldigheden. På den måde er Ovartaci Fields et fantastisk godt eksempel på, hvad vi kan opnå, når vi udvikler noget sammen," siger adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

"Det er et stort og vigtigt projekt. Bag det ligger et kæmpestort engagement fra alle involverede - ikke mindst samarbejdspartnerne. Uden en stærk vilje, dygtige mennesker og et stort benarbejde var det omfattende projekt ikke realiseret. Vi er ikke bekendt med, at et samarbejde af denne type mellem et museum og et erhvervsområde tidligere er afprøvet," siger Mia Lejsted, museumsleder på Museum Ovartaci.

Ovartaci Fields nytænker museet ved at udstille kunst direkte ude på virksomhederne. Men det specielle gemmer sig også i kunstens genre. Værkerne og udstillingerne, der alle er skabt af personer med tilknytning til psykiatrien, har deres eget liv, der ikke er tilpasset virksomhederne som et dekorativt element, men tværtimod står i kontrast og bibringer personlige og stærke historier fra meget anderledes sammenhænge.
 

Virksomheder inviterer indenfor

En af de lokale samarbejdspartnere er VIA University College Campus Aarhus N. Til indvielsen er skolen vært for operaen ’OVARTACI – Crazy, Queer and Loveable’ skabt af kunstner Tanja Langer i samarbejde med Berlin-baserede Die Atonalen.

Fra på onsdag vil det også være muligt at besøge de forskellige særudstillinger. Listen over kunstnere tæller blandt andre Ovartaci, Jens Jørgen Bøje, Astrid Gjesing, Gudrun Hasle og Hans Heinerik foruden mindre psykiatrihistoriske udstillinger. Alle værker er specifikt udvalgt til de enkelte virksomheder, hvor publikum kan opleve kunsten i uvante omgivelser.

"Vi glæder os enormt meget til at se udstillingerne gå i luften. Ovartaci Fields åbner op for en helt ny vinkel på erhvervsmiljøet i Skejby, som publikum får mulighed for at udforske gennem en række kunstinstallationer. Ved at forene to normalt forskellige verdener kan vi forhåbentlig inspirere nogle nye tanker. Der har samtidig været stor opbakning blandt de lokale virksomheder og institutioner, som giver gæsterne anledning til at besøge steder, de normalt ikke ville komme," siger Arne Vesterdal, formand for Business Park Skejby og direktør i INCUBA.

For yderligere information:
Pressekontakt: Christian Bjerggaard Jørgensen, tlf. 26 21 68 65 / cbj@incuba.dk
Projektleder: Anna Liv Bolther, tlf. 60616271 / annaliv@ovartaci.dk

Fakta om Ovartaci Fields:
Ovartaci Fields er et udstillingskoncept der spreder kunstoplevelser i en anderledes kontekst og medvirker til at åbne menneskers bevidsthed omkring kunst og psykisk sygdom. Udstillingen består af 10 særudstillinger sammensat af Museum Ovartaci og placeret hos virksomheder og institutioner i Business Park Skejby. Fra åbningen i maj til udgangen af 2017 vil programmet omfatte kunstevents, koncerter, foredrag og virksomhedsbesøg. Ovartaci Fields er blevet til i samarbejde mellem Museum Ovartaci og Business Park Skejby. Læs mere hos Museum Ovartaci

Udstillinger og kunstnere:
1. Pop-up-museum: Ovartaci og en mindre historisk udstilling
2. INCUBA Skejby: Baukje Zijlstra, andre kunstnere og blandet patientarbejde
3. Science Center Skejby: Jens Jørgen Boje
4. Rambøll Skejby: Blandede skulpturer
5. VIA University College Campus Aarhus N: Lars Christensen, Gudrun Hasle, Anne Dyhr og Jørgen Rud
6. SOSU Aarhus: Olga Larsen og Emil Brahe
7. NRGI: Astrid Gjesing
8. Koldkærgård Konferencecenter: blandet samling af portrætter
9. Agro Food Park: Hans Heinerik
10. Agro Food Park: Shi og en mindre historisk udstilling

Invitation til åbning af Ovartaci Fields